Post

Jak możemy promować zdrowe odżywianie w miejscu pracy?

Tak łatwo jest sięgnąć po tabliczkę czekolady lub napój gazowany - zwłaszcza, gdy siedzisz przy biurku i zbliżają się terminy. Pomijanie śniadania, lunch w biegu lub pełnotłuste latte podczas biegu po kawę - wszyscy jesteśmy winni takiego postępowania. I choć raz na jakiś czas może to nie zaszkodzić, robienie tego przez dłuższy czas może mieć szkodliwy wpływ na Twoje zdrowie.

Większość ludzi spędza jedną trzecią swojego dnia w pracy, więc firmy powinny zadbać o to, aby jedzenie i napoje dostępne w miejscu pracy były jak najzdrowsze. Ale jak mówi przysłowie: "Możesz zaprowadzić konia do wody, ale nie zmusisz go do picia". Cóż, naszych 10 ekspertów ds. korporacyjnego wellness przedstawia nam swoje sugestie dla firm, aby pomóc w promowaniu zdrowego odżywiania w miejscu pracy.

Jill King

Istnieją proste kroki, które organizacje mogą podjąć, aby pomóc swoim pracownikom w budowaniu lepszych nawyków w zakresie dobrego samopoczucia. Tworzenie środowiska pracy, które promuje zdrowie pracowników, zwiększa produktywność i rozwija lepszą kulturę korporacyjną. Oto kilka wskazówek od dr Davida Katza, członka Virgin Pulse Science Advisory Board.

  1. Zapewnij i promuj zdrową żywność
  2. Korzystaj z systemu profilowania składników odżywczych, aby pokazać zakres jakości odżywczej żywności
  3. Organizuj grupy kulinarne, w lokalnej szkole gotowania lub bring-a-plate, aby zachęcić do wspólnego zaangażowania w przygotowywanie zdrowych posiłków.
  4. Regularnie zamawiaj świeże owoce do biura
  5. Wysyłaj codzienne lub cotygodniowe wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania za pośrednictwem firmowego intranetu lub poczty elektronicznej.
  6. Upewnij się, że catering na imprezy firmowe promuje zdrowe odżywianie, aby pokazać, że jedzenie może być zarówno smaczne, jak i pożywne.

Jill King, dyrektor ds. rynków międzynarodowych w VirginPulse.

Ruth Tongue

Ile masz czasu? (odpowiada dietetyk!). Nie poważnie, istnieje kilka bardzo prostych kroków, które można podjąć, aby zachęcić do zdrowego odżywiania w pracy. Jedną z rzeczy, o której czuję się tak namiętnie, jest zachęcanie do kultury robienia przerwy na lunch. Nie tylko oznacza to, że będziesz jeść bardziej świadomie, ale także prawdopodobnie będziesz bardziej aktywny i poprawisz swój nastrój i koncentrację. W Elevate współpracujemy z firmami cateringowymi, aby ulepszyć ofertę dostępną w stołówkach i automatach, ale chodzi też o poprawę nawyków wśród współpracowników - jeśli normą jest przynoszenie tortu za każdym razem, gdy ktoś obchodzi urodziny i zamawianie niezdrowych półmisków na każde spotkanie z pracownikami, trudno będzie poszczególnym osobom utrzymać się na właściwej drodze. Wyzwania żywieniowe, takie jak zwiększenie spożycia wody lub zamiana cukru, są dobrym początkiem, ponieważ odrobina przyjaznej rywalizacji zawsze zwiększa zaangażowanie!

Ruth Tongue, współzałożycielka Elevate.

Sammy Courtright

Poprawa diety to prawdopodobnie jedna z najtrudniejszych zmian zachowań, jakie można wprowadzić w biurze. W końcu ludzie tkwią w swoich sposobach i bądźmy szczerzy: kawałek pizzy jest często o wiele bardziej atrakcyjny niż sałatka, gdy nadchodzi pora lunchu! Istnieją jednak pewne proste sposoby, aby wspierać i zachęcać do zdrowszych nawyków żywieniowych w biurze. Na przykład, wraz ze wzrostem usług dostawy artykułów spożywczych, można zorganizować podwiezienie tygodniowego zapasu zdrowej żywności, takiej jak świeże owoce, batony wysokobiałkowe, granola, sery strunowe i jogurty greckie. Podobnie, jeśli masz w lodówce napoje gazowane, rozważ zamianę ich na naturalnie aromatyzowane wody gazowane. Uwielbiamy LaCroix w Fitspot!

Sammy Courtright, założyciel i dyrektor generalny Fitspot Wellness.

Liz Walker

Kiedy jesteśmy zabiegani, często wybieramy "najłatwiejszą" opcję, która nie zawsze jest najzdrowsza.

Spraw, aby zdrowe odżywianie stało się łatwym wyborem dla pracowników. Owoce i inne zdrowe, szybkie przekąski pomogą pracownikom pozostać zdrowymi, gdy są zabiegani. Stacje z wodą do szybkiego tankowania zapewnią im odpowiednie nawodnienie, którego potrzebują w ciągu dnia pracy. Prawdopodobnie okaże się, że mają też większą wytrzymałość. Edukacja na temat zdrowego odżywiania i korzyści z niego płynących może również przyczynić się do wykształcenia zdrowych nawyków. Dobrym sposobem na rozpoczęcie jest umieszczenie w poczekalni lub kawiarni informacji o wartościach odżywczych, w tym o liczbie kalorii. Ponadto, szkolenia i warsztaty mogą pomóc w pogłębianiu wiedzy.

Liz Walker, dyrektor ds. personalnych, Unum UK.

Nick Patel

Na początek, pracodawcy powinni przemyśleć kuchnie pracownicze, zwłaszcza te, które oferują darmowe przekąski i firmowe lunche. Pracownicy, podobnie jak większość ludzi, często spożywają posiłki kierując się wygodą. Nie jest zaskoczeniem, że zdrowsze przekąski i obiady w pracy mogą poprawić zawartość jedzenia spożywanego w pracy. Nie oznacza to jednak, że pracodawcy muszą oferować wyłącznie zdrową żywność. Na przykład firma Google zmniejszyła ilość kalorii w diecie pracowników o trzy miliony poprzez zmniejszenie widoczności słodyczy i utrudnienie dostępu do nich. Zaoferowali również mniejsze talerze, co pomogło pracownikom w kontrolowaniu porcji.

Nick Patel, dyrektor generalny Wellable.

Lucy Tallick

To jest łatwiejsze niż myślisz. Zdrowe odżywianie polega na dobrej edukacji i zrozumieniu kilku podstawowych zasad. Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to zaoferować swoim zespołom świetne porady i edukację. W mediach jest tak wiele nieporozumień na temat odżywiania i tego, co ludzie powinni, a czego nie powinni jeść i pić. Zdrowe odżywianie w pracy nie polega na "darmowym piątku owocowym"! Chodzi o to, aby upewnić się, że dostarczasz dobre zdrowe przekąski z edukacją, że nawodnienie jest lepsze niż kofeina. Jesteśmy w pracy przez tak dużą część naszych godzin czuwania, że jeśli można stworzyć wspaniałe zdrowe nawyki żywieniowe w pracy, będzie to wspierać zdrowszy styl życia i nawyki poza pracą w życiu codziennym.

Lucy Tallick, kierownik działu dobrego samopoczucia w Reward Gateway.

Alaana Linney

Zachęcanie pracowników do robienia pełnych przerw na lunch z dala od biurka jest punktem wyjścia, ponieważ pomoże to uniknąć polegania na przygotowanych wcześniej i często niezdrowych posiłkach. Na spotkaniach podawaj świeże owoce zamiast ciastek i herbatników. Jeśli masz stołówkę lub urządzenia do sprzedaży, zapewnij wybór, zamieniając niektóre niezdrowe słodycze, chipsy i napoje gazowane na zdrowsze batoniki, napoje niskosłodzone i suszone owoce. Eksperci żywieniowi mogą również prowadzić warsztaty na miejscu, edukując pracowników w zakresie zdrowego odżywiania oraz sposobów planowania i przygotowywania własnych posiłków.

Alaana Linney, dyrektor ds. rozwoju biznesu w Nuffield Health.

Joe Gaunt

Każda inicjatywa lub program w całej firmie musi zacząć się od wsparcia z samej góry. Należy unikać "tygodni odnowy biologicznej" w izolacji, a zamiast tego inwestować i poprawiać dostęp do zdrowego żywienia i jego promocję przez cały czas. Upewnij się, że pracownicy mają również dostęp do świeżej wody pitnej, ponieważ napoje słodzone i kofeina mogą być postrzegane jako równie szkodliwe, jak tłusta, niezdrowa żywność. Zaangażowanie w platformę, która oferuje porady i edukację żywieniową, a także umożliwia personalizację, to świetne miejsce, aby zacząć, a także rozważyć grupowe wyzwania, cele i nagrody.

Joe Gaunt, dyrektor generalny Hero Wellbeing.

Shaun Bradley

Zapewnij pracownikom alternatywy w postaci zdrowych przekąsek, aby mieli dostęp do pożywnego jedzenia, gdy dopadnie ich pokusa. W Perkbox mamy fantastyczny wybór zdrowych zasobów żywieniowych. Zapewniamy owoce, orzechy, ciastka ryżowe, mleko migdałowe, jogurt o niskiej zawartości tłuszczu i wiele innych. Zachowaj świeżość inicjatyw, dodając nowe opcje do mieszanki, aby pracownicy się nie znudzili. Słuchaj ich próśb; pokochają Cię za to. Inną świetną wskazówką, która działa u nas cuda, jest zachęcanie pracowników do dzielenia się swoimi przepisami na dania, które stworzyli przy użyciu składników dostępnych w naszej kuchni. Publikują je na naszej wewnętrznej platformie mediów społecznościowych, a inni czują się zainspirowani do kopiowania i/lub tworzenia własnych.

Shaun Bradley, dyrektor ds. ludzi w Perkbox.

Sam Fromson

Zaangażowanie jest kluczowe. Zacznij od opowiedzenia swoim pracownikom o swoim zaangażowaniu w zdrowe odżywianie. Kolejnym krokiem jest edukacja. Wykorzystaj zasoby kampanii takich jak Change 4 Life, aby edukować swoich pracowników. Zniechęcaj do jedzenia przy biurku, zachęcając do przerw na lunch. Jeśli możesz, zapewnij swoim pracownikom miejsce do spotkań towarzyskich i regeneracji sił podczas lunchu. Nawodnienie ma kluczowe znaczenie, więc upewnij się, że Twoi pracownicy wypijają 8 szklanek wody dziennie. Jeśli masz stołówkę lub automaty z napojami, upewnij się, że zawierają one zdrowe opcje. Na koniec, jeśli możesz, daj swoim pracownikom świeże owoce raz lub dwa razy w tygodniu.

Sam Fromson, współzałożyciel Yulife.

Podziel się tym wpisem:

Udostępnij na LinkedInUdostępnij na TwitterzeUdostępnij na FacebookuPodziel się na WhatsAppUdostępnij na Email